Back to School Checklist

De vakantie is bijna om.. Heb jij al nieuwe studieboeken gehaald? Ga je weer of voor het eerst studeren? Na het afgaan van onze checklist weet je zeker of je wel aan alles hebt gedacht!

Stap 1. Koop een agenda

Serieus, wacht niet tot je al een paar colleges hebt gehad. Een goede agenda-app downloaden kan natuurlijk ook.

Stap 2. Klaar voor de start? 

Controleer voor het nieuwe schooljaar of je goed ingeschreven staat, je de juiste schoolboeken hebt en alle (verplichte) extra’s voor je nieuwe opleiding hebt aangeschaft. Vraag ook even na of je school misschien een eigen checklist heeft.

Stap 3. Studiefinanciering al aangevraagd?

In veel gevallen heb je recht op studiefinanciering, aanvragen dus! Het kost even tijd voordat je aanvraag is verwerkt bij DUO. Vraag je studiefinanciering daarom 3 maanden van te voren aan. Lees hier hoe je studiefinanciering aanvraagt.

Stap 4. Hoe staat het met je financiën? 

Haal jij het einde van de maand wel? Misschien is het tijd om een bijbaantje te gaan zoeken! Het aanmaken van een account is bij de meeste vacaturebanken gratis, check hier ons overzicht. Daarnaast kun je op veel abonnementen eenvoudig besparen, zo is tv kijken zonder kabel soms goedkoper.

Stap 5. Al in het bezit van een spaarrekening?

Nu je inkomsten hebt en dingen moet gaan betalen heb je een betaalrekening nodig, vaak hebben je ouders deze al voor je geopend. Sparen is belangrijk en kun je doen in een spaarvarken of gratis, veilig en online op een internetspaarrekening. Alles over een internetspaarrekening lees je op onze pagina Sparen.

Stap 6. Check je fiets

Ga je met de fiets naar de collegezaal? Check of alles aan je fiets nog werkt, van bel tot band. Een studentenreisproduct maakt fietsen overbodig, check hier op je recht hebt op een studentenreisproduct.

Stap 7. Al ingeschreven voor een studentenkamer?

Nee, hiervoor hoef je niet van plan te zijn om snel het ouderlijk huis uit te gaan. Vaak duurt het namelijk een lange tijd voordat je in aanmerking komt voor een kamer of huurwoning. Snel inschrijven verhoogt je kansen later op een leuke studentenkamer of huurhuis. Een kameraccount aanmaken kost je niks!

Stap 8. Woon je vanaf augustus of september op kamers of op een nieuwe plek?

Zorg dat je zowel bij DUO als de gemeente staat ingeschreven met je nieuwe adres. Als je dat niet goed regelt, kan het gebeuren dat je je uitwonende beurs terug moet betalen, omdat je een thuiswonende beurs had moeten ontvangen volgens DUO. Vergeet ook niet je post door te sturen naar je nieuwe adres.

Stap 9. Verzeker je dure schoolspullen goed

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen de schade die door jezelf, je gezinsleden of huisdieren bij anderen wordt veroorzaakt. Het gaat hierbij zowel om lichamelijk letsel als schade aan spullen van anderen. Erg handig als je bijvoorbeeld in het bezit bent van een laptop of iPad voor school, daarnaast is een aansprakelijkheidsverzekering niet duur. Check hier wat een aansprakelijkheidsverzekering kost!

Stap 10. Tot slot

koop dit jaar een waterfles die lang meegaat. Gezonder, beter voor het milieu en het scheelt je al die flesjes kopen!

Zo, na het afgaan van onze checklist heb je een hoop tijd en zorgen bespaart. Bovendien kun je met een opgeruimd gevoel de dingen gaan doen die je echt belangrijk vindt. Veel studieplezier!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!