Gescheiden ouders en alimentatie na je 18e verjaardag

Waarschijnlijk wist je al dat tot je 21 jaar oud bent je ouders financieel verantwoordelijk voor je zijn. Dit betekent dat zij erop moeten toezien dat je geen schulden maakt en bewust met je geld om gaat. Daarnaast zijn je ouders wettelijk verplicht om er voor te zorgen dat er tot aan je 21e niets aan je standaard levensbehoeftes ontbreekt, denk hierbij aan eten, een dak boven je hoofd en je studie.

Maar wat als je ouders gescheiden zijn?

Tot het moment dat je 18 jaar oud bent krijgt één van je ouders van de ander een vast bedrag per maand voor jouw levensonderhoud, kinderalimentatie heet dat. Wanneer je 18 jaar oud bent geworden is er nog steeds een alimentatieplicht. Het grote verschil is dat het geld vanaf dan direct naar jou moet worden overgemaakt, tenzij je zelf anders hebt afgesproken met je ouders/verzorgers. Wel kan het vanaf dat moment zo zijn dat de ouder waarbij je eet en woont kosten voor inwoning van je gaat vragen. Dat is niet zo heel vreemd, simpelweg omdat de ouder waarbij je woont meer kwijt zal zijn aan jouw levensonderhoud. Hoe hoog de kinderalimentatie is die je krijgt na je 18e verjaardag hangt helemaal af van wat de rechter heeft besloten. Meestal kijkt de rechter naar de inkomsten van beide ouders en de Nibud-normen. Dit verschilt dus per gezin.

Financiële steun nadat ik 21 jaar ben?

Je ouders/verzorgers zijn verplicht bij te dragen aan jouw levensonderhoud nadat je 21 jaar oud bent geworden wanneer je een handicap hebt en dus niet en/of lastig zelf voor inkomsten kunt zorgen. Is dit niet het geval dan moet je vanaf dat moment dus zelf je boontjes doppen en is het verstandig om zo snel mogelijk zelf voor inkomsten te zorgen, door bijvoorbeeld een bijbaantje te zoeken. Wel is het zo dat nadat je 21 jaar oud bent geworden en je ouders daartoe financieel in staat zijn ze je de kans moeten geven je studie binnen een redelijke termijn te laten afronden.

Alimentatie gaat over geld en daar wordt vaak als snel ruzie over gemaakt. Het is dan ook belangrijk om er altijd over te blijven praten met je ouders/verzorgers. Komen jullie er toch niet helemaal uit? Dan zijn er in de zoekresultaten van Google veel oplossingen en hulp bij alimentatie te vinden.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!